Suddervlees

Sudderlappen zijn hip. Sudderlapjes zijn heerlijk! Dát weet iedereen nog van vroeger. Ongekend zoals moeder/oma/tante Truus ze maakte, met een laurierblaadje en een kruidnageltje. Het smaakte op z’n best als het helemaal uit elkaar viel in de rijke hartige jus… Niet alleen moeder, oma en tante kunnen dit, jij zelf ook!

 

Bestel vleespakket

Ingrediënten

  • 1-2 kilo rundvlees, bijvoorbeeld: sukadelap, braadlap, stooflap, bieflap, dikke rib, zelfs verschillende soorten samen gebruiken is mogelijk!
  • Roomboter
  • 2 Gesnipperde sjalotjes
  • Gesneden knoflookteentje
  • Laurier
  • Takje tijm
  • Fijngesneden tomaat
  • Peperkorrels
  • Eventueel kruidnagel
  • Flink glas wijn, wit of rood
  • Bouillon (zelfgemaakt geniet de voorkeur, maar een bouillonblokje kan ook)
  • Peper, zout en bloem
  • En tijd, veel tijd..

Keukenspullen

  • Braadpan
  • Gietijzeren pan
  • Snijplank
  • Messen
  • Ovenschaal

Het bereiden

Stap 1. Leg het vlees een uurtje voor het bakken buiten de koelkast om op temperatuur te laten komen.

Stap 2. Bestrooi de vleeslappen met peper en zout en daarna met een dun laagje bloem.

Stap 3. Laat in de gietijzeren pan de gesnipperde uitjes in (room)boter zachtjes garen, voeg de gesnipperde knoflook erbij, laurier, takje tijm, het gesneden tomaatje, de peperkorrels en kruidnagels. Met een flink glas wijn afblussen en laten opbruisen.

Stap 4. Zet de oven op 110 graden.

Stap 5. Braad intussen de lappen rundvlees in boter rondom bruin en leg ze daarna bij het wijn-uitjes mengsel. Giet hier de bouillon bij tot alles driekwart onder staat en voeg nog een flinke klont roomboter toe.. gewoon omdat dit enorm smaakvol is. Verhit bovengenoemde tot alles begint te bruisen. Let op: laat het niet koken.

Stap 6. Doe de deksel erop en zet het in de oven gedurende 1 uur.

Stap 7. Daarna zet je de oven terug naar een stand net onder de 100 graden en laat het daar 3 uur staan, of nog langer! Het staat in de oven en wordt op deze temperatuur grandioos qua smaak. Ga nu rustig iets heel anders doen: tuinieren, de stad in, doe waar je zin in hebt en laat de tijd het werk doen!

Stap 8. Het vlees zal na 4 uur gaar zijn, maar mag altijd nog langer in de oven blijven staan. Zet de oven uit en laat de pan rustig afkoelen. Het advies: laat het vlees een nacht staan en eet het pas de volgende dag dan is het twee keer zo lekker. Je hebt zeker weten genoeg voor een paar maaltijden met om het compleet te maken lekkere jus.

Eten maar.. Eetsmakelijk!